eSTWANAT HAI :
בקולך
סדרת אירועים ששמה על הבמה את היצירה המוזיקלית של נשים מקהילות ישראל במזרח, בארצות האסלאם ובישראל
נושא הסדרה נמצא בצומת בין כמה מגמות מחקריות בולטות של השנים האחרונות: (1) העניין בהיסטוריה של יהודי המזרח כהיסטוריה מודרנית, ולא רק דרך הפריזמה של ״מסורות יהודיות״, (2) הפנייה להיסטוריות טראנס-לאומיות וטראנס-מקומיות של מוזיקה במזרח התיכון, נוכח התגבשותם של לאומים ומדינות לאום בעידן הפוסט-קולוניאלי, ו- (3) הצורך להחזיר את הנשים אל מרכז הנרטיב המקומי של המוזיקה המזרחית, אל מול המיתולוגיה המקובלת שבמרכזה דמויות גבריות.
דרך מפגשים הכוללים הקרנה של סרטים תיעודיים, שיחות עם יוצרות ועם חוקרות וחוקרים, וגם מוזיקה חיה, הסדרה פורשת מניפה רחבה של יוצרות ומבצעות בתחום המוזיקה ממצרים, לבנון, עיראק, תימן, מרוקו, תוניסיה, וישראל (כולל ייצוג למרכז אסיה וטורקיה). מעבר למטרת העל, שהיא חשיפה של קהלים רחבים לתרומתן של נשים למוזיקה של המזרח התיכון בהקשרים יהודיים וכלליים, מבקשת הסדרה להאיר כמה מימדים ביצירה המוזיקלית הנשית:
מגוון הדרכים שבהן נשים עסקו במוזיקה כמבצעות, מלחינות/תמלילניות, שחקניות קולנוע וכוכבות פופ, לצד תפקידים כמו שימור והחייאת מסורות
האתגרים הכפולים והמכופלים של נשים יוצרות ומופיעות ביחס לציפיות מגדריות בחברה פטריארכלית, אמהות, וכן פערי תרבות ופערים דוריים בהקשרים של הגירה.
הקול הייחודי (במובן המילולי והמטאפורי כאחד) של נשים, הפועלות לא פעם כפורצות דרך בשדות מוזיקליים שנחשבים גבריים.
מצרים שיר אהבה
סועאד זכי
מה במפגש? הקרנת הסרט ״מצרים שיר אהבה״
שיחה עם איריס זכי וקטעי מוזיקה של יפה תוסיה כהן
בליווי אנסמבל נגנים מפירקאת א-נור בניהולו של אריאל כהן
מנחה: לילית נג׳ר
מצרים, שיר אהבה
ישראל 2022 | 74 דקות | עברית, ערבית | תרגום לעברית
בשנות ה-40, הייתה סועאד זכי היהודייה זמרת מצליחה במצרים. היא כיכבה בסרטים לצד אום כולתום, נחשבה להבטחה אדירה בעולם הערבי כולו, נישאה למוזיקאי מוסלמי מפורסם, מוחמד אלעקאד, והולידה לו בן – משה. לאחר שבעלה נטש אותה ואיים לקחת ממנה את בנה, סועאד נמלטה לישראל ונאלצה לחיות חיים כפולים – עובדת ניקיון ביום, זמרת בלילה. נכדתה של סועאד, הבמאית איריס זכי, מעוררת לחיים את סיפורה המסעיר בפרויקט סוחף ומרגש שחוצה תרבויות, דתות ומדינות, המשלב סצנות תקופתיות עלילתיות וחומרי ארכיון נדירים עם מסע דוקומנטרי אינטימי של בת ואב, הבוחנים יחד את הזהות המורכבת של משפחתם.
סבתא אמל ואני
אמל שווקי
מה במפגש? הקרנת ״סרט ערבית״ של אייל שגיא ביזאווי שיחה בהנחיית עודד ארז עם הבימאי, תמר שווקי וסיגלית בנאי
קונצרט של תמר שווקי במחווה לסבתה
בשנים האחרונות, קולה הרך של תמר שווקי צף אל הסצנה. תמר שרה את הקלאסיקות של ענקי הטאראב של מצרים, אבל גם את אלה של פיירוז הלבנונית - שהיא פחות פופולרית בקרב הזמרים היהודים בישראל מאשר אום כלתום. מה שמדהים הוא שתמר שרה באנגלית בתחילת דרכה. ואז השירים ששמעה מסבה וסבתה אמל וסלים שווקי פגעו באקורד מוכר אך רדום מצלצל מקצב רחוק שבו היכרות וילדות התערבבו. תמר נזכרת היום בסיפורים על ידידותם של סבה וסבתה עם וואדיע אל סאפי, אחד מאמני הטאראב המפורסמים בלבנון, וכיצד היו משתמשים בכינויים כשהם איתו, כדי למנוע מבוכה.
ציפור האש
חביבה מסיקה
מה במפגש?
הקרנת הסרט ״ריקוד האש״
של הבימאית הטוניסאית סלמה בכאר
שיחה עם שירה אוחיון/ירון צור
והקרנת ראיון מצולם עם כריס סילבר/ סלמה בכאר
שיחה על המחיר שמשלמות נשים פורצות דרך
ליווי קטעי מוזיקה של הזמרת מירי מסיקה/ריף כהן/מעיין ליניק
מנחה: לילית נג׳ר
LA DANSE DU FEU
H'BIBA M'SIKA
בימוי סלמה בכר
תוניסיה, צרפת, 1994
ביוגרפיה של הזמרת חביבה מסיקה, שעדיין מוערכת כיום בתוניסיה מולדתה. הסרט עוקב אחר השנים האחרונות לחייה בין השנים 1927 ל-1930 כשהיא בשיא תפארתה והופיעה ב"סווארייז" של תוניס.
סימון תמר
אליס פיטוסי
רנט לאורניז
לין מונטי